Nie jesteś zalogowany na forum.
Narody zaproszone do poswiecenia oltarza trzeciej swiatyni
10 grudnia,2018 r w ostatnim dniu swieta Chanuki, tuz obok murow starego miasta w Jerozolimie odbyla sie ceremonia poswiecenia oltarza ofiarnego
Nowo utworzony Sanhedryn w Izraelu planuje ceremonie poswiecenia kamiennego oltarza przygotowanego do uzycia w Trzeciej Swiatyni i wydala deklaracje, ktora ma byc zaproszeniem innych narodow do udzialu w Swiatyni ,,i otrzymac jej blogoslawienstwa ...
https://wolna-polska.pl/wiadomosci/naro … ni-2018-12
Izrael w proroctwach
Dla mnie prywatnie ponowne zebranie i powstanie Izraela 70 lat temu to jeden z proroczych znakow dni ostatecznych ( choc nie jest to poglad calego K ADS ) i czas nam najlepiej pokaze jak sie wypelnia proroctwa w temacie Izraela i jak sie zachowa tak Izrael ( sami Zydzi ortodoksi sa podzieleni w opinii czy to jest prawdziwy Izrael czy nie bo jedni uwazaja ze Izrael mial ponownie powstac przed przyjsciem Mesjasza a drudzy ze po Jego przyjsciu ) jak i chrzescijanie ( tu testem bedzie chyba sobota i niedziela ) poza tym ciekawe jest to ze Watykan ma nadal ochote na Jerozolimie jako wspolna stolice wszystkich religii w nowym porzadku swiata niedalekiej przyszlosci
Izrael w proroctwach
https://youtu.be/TUcEJZ8N6jY
Jakie narody? Wszystkie? Jakieś "odsłonięcie" będzie z zabijaniem zwierzaków?
Druga sprawa i wiadoma od dawna, że wszystko jest gotowe na budowę świątyni, a mury moga stanąć w 2-3 lata.
Tylko czy tym się "wymusi" powrót Jezusa? Wątpię.
Spokojnie najlepiej nam czas pokaże co będzie dalej -:)
Ja jestem spokojna i nie wiem dlaczego wszystkich to tak ekscytuje.
Jest tyle gdybologii na te tematy, że w ogóle nie warto sobie głowy zawracać. Tym bardziej, że nie mamy żadnego wpływu na te sprawy. Na inne też.
Oj tak wypełnia się pełną parą..
Już "Niebiańskie Jeruzalem" stępuje na Ukrainę i Polskę.
http://www.fronda.pl/a/henry-kissinger- … 34646.html
Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane.
Ad quas res aptissimi erimus, in iis potissimum elaborabimus
A wiecie kiedy była zburzona druga Świątynia? Bo zauważyłam, że w tym temacie są różne opinie
W 70 r.n.e. zburzona została 2 -ga. Jakie tu mogą być różne opinie skoro to historyczny fakt?
Drugą świątynie zbudowano po powrocie z niewoli Babilońskiej 6 lub 5 w p ne a rozbudowano ja w czasach Heroda Wielkiego I w p ne
Drugą świątynie zbudowano po powrocie z niewoli Babilońskiej 6 lub 5 w p ne a rozbudowano ja w czasach Heroda Wielkiego I w p ne
Maryna pyta o ZBURZENIE, a nie zbudowanie.
Świątynia w Jerozolimie ...
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi% … rozolimska
A nie, przepraszam, pomyliłam się , chodziło o pierwsze zburzenie Jerozolimy, podawane są daty 586/587 p.n.e albo 607 p.n.e
Świątynia Salomona ( 966 - 586 p ne )
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi% … 86_p.n.e.)
Świątynia Salomona ( 966 - 586 p ne )
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi% … 86_p.n.e.)
No wiem, taka jest oficjalna data, ale Świadkowie uważają inaczej
Henryk ale mury Jerozolimy te burzono w 70 r ne a nie tylko w 135 r ne tak czy inaczej taka data czy inna to nie wiele zmienia w biblii czy historii poza tym ja słyszałem że swoją date zburzenia świątyni Salomona czyli 607 ŚJ wzięli tylko po to bo im pasuję do 1914 r
Henryk ale mury Jerozolimy te burzono w 70 r ne a nie tylko w 135 r ne tak czy inaczej taka data czy inna to nie wiele zmienia w biblii czy historii poza tym ja słyszałem że swoją date zburzenia świątyni Salomona czyli 607 ŚJ wzięli tylko po to bo im pasuję do 1914 r
Przeganiał kocioł garnkowi.
Adwentyści dokonali zmiany...
bo im data "końca" też nie pykła.
Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane.
ADS nie zmieniali żadnej daty ale zmienili tylko interpretacje Milenarystów wydarzenia na rok 1844 a wiec rok 1844 to nie data końca świata tylko data rozpoczęcia czasu sądu śledczego ....
Wazne Proroctwo - 2300 Dni Lat proroczych ksiega Daniela ... O Mesjaszu i sadzie oraz lasce .... (od 457 r p ne do 1844 r ne )
Z biblijnego punktu widzenia znacznie wazniejsza od daty narodzin Jezusa byla data rozpoczecia Jego dzialalnosci mesjanskiej, na ktora wskazal starotestamentowy prorok Daniel DAN. 9,25-26.
Zapowiedzial on, ze Mesjasz rozpocznie dzialalnosc po okresie 69 tygodni (483 lat) od wydania dekretu o odbudowie swiatyni DAN. 9,25-26, a zakonczy ja trzy i pol roku pozniej DAN. 9,27.
Dekret o odbudowie swiatyni, ktory w pelni wszedl w zycie, wydal krol perski Artakserkses I (464-424) jesienia 457 r. p.n.e. EZDR. 7,7. Liczac 483 lata od 457 r. p.n.e. dojdziemy do 27 roku n.e. i tu mamy chrzest Jezusa w Jordanie udzielony przez Jana Ch ....
A potem mamy ponad 3 lata i rok smierci Jezusa wiosna 31 r ne a pozniiej trzy lata szczegolny czas laski dla Jerozolimy do 34 r ne ( koniec 70 tygodni 490 lat ... proroczego okresu czasu tylko dla Izraela ) ... Ap Pawel zaczyna glosiec ewangelia tez i poganom czas laski dla swiata do czasu sadu swiata i tradycyjnego kosciola .... Poczatek Czasu Sadu Bozego dla swiata i tradycyjnego kosciola w 1844 r ne ( Duzy postep cywilizacji i wielkie zmiany na swiecie w kazdej dziedzinie zycia ... Upadek tradycyjnych wartosci ale tez rewolucje i wojny na calej ziemi oraz wielkie gloszenie ewangelii np powstanie ruchu drugiego Adwentu i Towarzystw Biblijnych czy Ruchow Biblijnych np. Kosciola ADS majacego szczegolne poselstwo ewangelii na ten czas) ponowny czas laski dla swiata az do powrotu Jezusa !
Ciekawostka - Swiety KRK Mikolaj z Kuzy (sredniowieczny filozof, teolog, matematyk, dyplomata kardynal ) tez badal proroctwa Daniela i uznawal zasade dzien za rok twierdzil ze po 1844 r kosciol sie odnowi podobnie uwazal wieszcz Adam Mickiewicz czytaj "Dziady" .... Adwentyzm podaje, iz kluczem do zrozumienia okresow proroczych z ksiegi Daniela oraz Apokalipsy jest tzw. zasada "dzien za rok" oparta na tekstach biblijnych: Lb 14,34 oraz Ez 4,6. ....
Sądu śledczego?
Co wy jeszcze nawymyślacie z tymi datami i innymi bajdami.
Skoro Jezus przyjdzie miedzy innymi po to by oddać każdemu według jego uczynków i dać świętym królestwo to przed jego powrotem musi być odbyty jakiś sąd
Dan. 7:22
22. Aż przyszedł Sędziwy i odbył się sąd i prawo zostało przyznane Świętym Najwyższego, i nadszedł czas, że Święci otrzymali królestwo.
Obj. 22:11-12
11. Kto czyni nieprawość, niech nadal czyni nieprawość, a kto brudny, niech nadal się brudzi, lecz kto sprawiedliwy, niech nadal czyni sprawiedliwość, a kto święty, niech nadal się uświęca.
12. Oto przyjdę wkrótce, a zapłata moja jest ze mną, by oddać każdemu według jego uczynku.
(BW)
Skoro Jezus przyjdzie miedzy innymi po to by oddać każdemu według jego uczynków i dać świętym królestwo to przed jego powrotem musi być odbyty jakiś sąd
Sąd nad światem cały czas się odbywa/trwa.
"Kto wierzy w Niego, nie jest sądzony, a kto nie wierzy, już został osądzony, gdyż nie uwierzył w Imię Jednorodzonego Syna Boga."
Otrzymać zapłatę to usłyszeć wyrok/werdykt.
tom68 napisał/a:Skoro Jezus przyjdzie miedzy innymi po to by oddać każdemu według jego uczynków i dać świętym królestwo to przed jego powrotem musi być odbyty jakiś sąd
Sąd nad światem cały czas się odbywa/trwa.
"Kto wierzy w Niego, nie jest sądzony, a kto nie wierzy, już został osądzony, gdyż nie uwierzył w Imię Jednorodzonego Syna Boga."
Otrzymać zapłatę to usłyszeć wyrok/werdykt.
Czyli...już odbywa się sąd? Wobec tego żyjemy JUŻ w Królestwie i nowej ziemi?
tom68
"Jakiś sad" musię odbyć. No cóż. A Jezus to prokurator. Sąd śledczy na to wskazuje. Porażają mnie takie wymysły, ale każdy ma prawo...itd.
Czyli...już odbywa się sąd? Wobec tego żyjemy JUŻ w Królestwie i nowej ziemi?
Biblia używa słowa sąd wielokrotnie, a każde z nich ma różne w Piśmie znaczenia..
formy.
Nie na nowej ziemi nie żyjemy, ona będzie dla sprawiedliwych Boga.
Odda, czyli wyroki ogłosi Syn Boży po swoim tu powrocie.
No a co odda?
Każdemu wedle własnego wyboru, wyboru którego człowiek dokonuje
obecnie w czasie swego życia doczesnego; tu i teraz.
Żyjąc dokonujemy wyboru który Stwórca postawił przed nami,
wyboru życia lub śmierci.
Wszystko dokona się w czasie powrotu Jezusa który powróci tak jak
samo jak wtedy gdy żegnali Go Apostołowie.
Tak widzę to ja
Nie.
Teraz na sądzie jest jedynie Lud Boży.
? Nie rozumiem.
ADS nie zmieniali żadnej daty ale zmienili tylko interpretacje Milenarystów wydarzenia na rok 1844 a wiec rok 1844 to nie data końca świata tylko data rozpoczęcia czasu sądu śledczego ....
Przecież nie napisałem, że zmienili datę.
Zmienili powrót/paruzje na wejście
do świątyni...
tom68 napisał/a:Świątynia Salomona ( 966 - 586 p ne )
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi% … 86_p.n.e.)No wiem, taka jest oficjalna data, ale Świadkowie uważają inaczej
Bo źle obliczyli daty, to i uważają inaczej,
patrząc na daty panowania królów nowobabilońskich, Nebukadnesar jest tym który zburzył Jerozolimę i Świątynię,
w 587/6 roku pne, a nie mógł tego zrobić w 607 r pne bo wtedy nie panował jeszcze, panował za to od 605-562 r pne,
świadkowie chcąc promować swoją datę zburzenia naciągają panowanie Nebokadnesara na rok panowania jego ojca
że niby razem z ojcem panował już wtedy jako drugi król.
Dan. 7:22
22. Aż przyszedł Sędziwy i odbył się sąd i prawo zostało przyznane Świętym Najwyższego, i nadszedł czas, że Święci otrzymali królestwo.Obj. 22:11-12
11. Kto czyni nieprawość, niech nadal czyni nieprawość, a kto brudny, niech nadal się brudzi, lecz kto sprawiedliwy, niech nadal czyni sprawiedliwość, a kto święty, niech nadal się uświęca.
12. Oto przyjdę wkrótce, a zapłata moja jest ze mną, by oddać każdemu według jego uczynku.
(BW)
Co za bzdury !!! Podajesz wersety (WYRWANE Z KONTEKSTU) ze Starego Testamentu i Nowego na poparcie nauk PROROKINI ELEN WHITE,
najpierw ze Starego że Sędziwy sądzić będzie a potem że Jezus, zdecydujcie się kto ma sądzić Ojciec czy Syn ? Rozumiem że teraz sądzi nas
Bóg Ojciec by oczyścić kościół przed powtórnym przyjściem Jezusa, potem osądzi nas Jezus gdy przyjdzie powtórnie, a może już przyszedł
DUCHOWO ? W takim razie już żyjemy w Nowym Jeruzalem a diabeł jet związany na 1000 lat. zgadza się ?
A może wasza prorokini to FAŁSZYWA PROROKINI A MOŻE MIAŁA DEMONA I DUCHA WIESZCZEGO ?
[ Wygenerowano w 0.041 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 1.3 MB (Maksimum: 1.64 MB) ]