Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
TORA a Wegetarianizm ....
Wedlug niektorych podan Talmudu nie tylko lud Bozy a nawet zwierzeta zaczely jesc mieso dopiero po potopie bo bylo duzo padliny ( przed potopem mieso mieli jesc tylko Ci co odeszli od Boga , to oni zabijali ludzi i zwierzeta oraz czynili zlo na ziemi , apokryf ksiega Henocha ) a mniej roslin niz przed potpotem dlatego miedzy innymi Bog pozwala czlowiekowi jesc mieso czyste stad Noe zabral do arki po 7 par zwierzat czystych a tylko po jedniej parze tych innych . Jezus w ewangeliach pozwala by demony utopily stado swin a innym razem kaze apostolom zbierac okruchy chleba co pokazuje nam podzial na pokarmy czyste i inne... widzenia ..ap Piotra w Dziejach Apostolskich ..roznych pokarmow dotyczy tego by nie dzielic ludzi na czystych i nieczystych czyli Zydow i pogan bo ewangelia jest dla wszystkich.. tak to widzenie rozumie sam apostol ( wiec nie ma tu podstaw do pogladu ze chrzescijanie moga jesc nieczyste pokarmy np swinie ) nie ma tez zadnych podstaw do tego by sadzic ze ap Pawel jako Zyd nawracajac pogan uczyl ich lamania prawa i pozwalal jesc nieczyste pokarmy skoro wierzacy poganie, chodzacy do synagog znali nauki Mojzesza,kwestie przestrzegania dekalogu czy przepisy pokarmowe byly im znane dlatego apostolowie wyjasniali im tylko pewne szczegoly w tych sprawach jesli byla taka potrzeba . Chrzescijanie dzis oczywiscie moga jesc mieso czyste ale z wielu powodow dobrze jest nie pic wina i nie jesc miesa jak radzi ap Pawel i dlatego w K ADS jest sporo wegetarian szczegolnie na zachodzie ale nie jest to nasza zasada wiary kosciola tylko wolny wybor czlowieka .....
Dieta biblijna zwierzęta czyste ( czyli do jedzenia ) i nieczyste ( czyli nie do jedzenia )
Henoch apokryf, co do czystości zgoda, ale co do radzenia nie.
Paweł radzi tak jeśli to gorszy brata, a nie że lepiej go nie jeść.
Jeśli brata gorszyłoby jedzenie zieleniny to nie powineneś przy nim jej jeść.
Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane.
Ad quas res aptissimi erimus, in iis potissimum elaborabimus
Ja jak większość ADS nie jestem wegetarianinem jadam mięso uznane przez biblie za czyste
dlatego w K ADS jest sporo wegetarian szczegolnie na zachodzie ale nie jest to nasza zasada wiary kosciola tylko wolny wybor czlowieka .....
No w dzisiejszych czasach to na wszystko trzeba uważać, bo wiadomo, nawet to czyste mięso jest faszerowane jakimiś hormonami itp. i ogólnie z każdej strony chcą nas truć . Myślę, że taka wegetariańska zróżnicowana dieta, bogata w jajka, też może być dobra dla zdrowia, ale wtedy trzeba też pamiętać o uzupełnianiu białka i witamin, które są w mięsie.
Ja podejmowałam już kiedyś próby, ale po jakimś czasie spasowałam, bo już nie wiedziałam co mam na obiady robić, a poza tym jadąc prawie na samych warzywach ciągle byłam głodna, jednak kurczak to kurczak .
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.013 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 630.62 kB (Maksimum: 718.26 kB) ]