Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane.
Ad quas res aptissimi erimus, in iis potissimum elaborabimus
Offline
Co do pieczywa to tutaj trzeba być ostrożnym jeśli chodzi o pszenicę, po pierwsze ze względu na to, że pieczywo z dzisiejszej białej mąki pszennej jest prawie całkowicie bezwartościowe. A po drugie dlatego, że pszenica została w ostatnich czasach zmodyfikowana i to już nie jest ta sama pszenica, którą jedli dawno temu nasi pradziadkowie. Modyfikacja pszenicy miała na celu stworzenie ziaren bardziej odpornych, jednak najwyraźniej nie przewidziano, że będzie ona szkodliwa dla naszego układu trawiennego, gluten w niej zawarty uszkadza jelita i to nie tylko u osób z celiakią i alergiami na gluten, ale również u zdrowych osób. Wiele chorób powstaje np. z powodu zespołu nieszczelnego jelita, ale o tym z reguły się nie wie, a już tym bardziej nie łączy tego z glutenem, próbuje się zaleczać chorobę, a nie szuka się prawdziwej przyczyny problemu (jak z większością chorób zresztą). Jeśli ktoś musi jeść chleb, to według mnie najlepiej piec go samemu w domu z innych zbóż.
Offline
A Ty pieczesz?
Jaki najlepiej kupować?
W sumie to wolę bułeczki:P
Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane.
Ad quas res aptissimi erimus, in iis potissimum elaborabimus
Offline
A Ty pieczesz?
Nie jem wcale, odzwyczaiłam się , no może od czasu do czasu jak już mi się bardzo zachce to wszamię jakąś sklepową bułę, ale tak na co dzień to już chyba nie dałabym rady jeść takich mącznych rzeczy. Ogólnie to ja się najlepiej czuję na diecie niskowęglowodanowej, czyli nie jem ani mącznych rzeczy, ani innych węgli też nie (kaszy, ryżu, większej ilości owoców), tylko ziemniaków do obiadu sobie nie odmawiam .
Jaki najlepiej kupować?
W sumie to wolę bułeczki:P
Prawdę mówiąc nie znam się za bardzo na takich sklepowych chlebach skoro ich nie jem , jeśli chodzi o gluten to na produktach bezglutenowych jest zazwyczaj znaczek taki przekreślony kłos, albo pisze, że jest bez glutenu. Większość pieczywa w sklepach zawiera gluten, ale jak masz do wyboru pieczywo białe i brązowe/razowe, to lepiej wybierać to drugie, bo przynajmniej ma jakieś wartości odżywcze. Są też różne chleby z nasionami, z dodatkiem innych rodzajów mąk, trzeba sprawdzać.
Offline
brązowe z nasionami, to da się kupić:D
Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane.
Ad quas res aptissimi erimus, in iis potissimum elaborabimus
Offline
Dość ciekawy wywiad, trochę o glutenie, trochę o zdrowym odżywianiu
Offline
Offline
Strony: 1