Nie jesteś zalogowany na forum.
Kotlety "szarpane"
Składniki:
- pierś z kurczaka
- sól, pieprz, vegeta, inne przyprawy według uznania
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić. W oddzielnej misce wymieszać/roztrzepać jajka z majonezem na jednolitą masę, dodać mąkę i mieszać widelcem aż powstanie gęste ciasto bez grudek. Do powstałej masy dodać pokrojonego kurczaka, wymieszać całość i nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
Do kotletów można też dodawać inne składniki jak np. drobno posiekana zielenina, papryka, ugotowane i drobno krojone pieczarki, tarty ser żółty, zioła.
Sałatka kebab/gyros obiadowa
Składniki:
- filet/pierś z kurczaka
- przyprawa do gyrosa (można zrobić swoją mieszankę, albo kupić gotową)
- sałata
- ogórek zielony
- pomidor
- papryka
- cebula zwykła lub czerwona
Sos czosnkowy:
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki śmietany
- ząbek czosnku
- sól
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej żeby przeszedł przyprawą. Na dużym talerzu ułożyć kolejno trochę porozrywanej sałaty, trochę pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojonego w kostkę pomidora, trochę pokrojonej w kostkę papryki i całość posypać drobno posiekaną w kostkę cebulą.
W miseczce przygotować sos czosnkowy, wymieszać śmietanę, majonez, sól i przeciśnięty czosnek.
Kurczaka usmażyć, a gdy będzie gotowy, wyłożyć na talerz z sałatą itp., całość polać sosem czosnkowym.
Ulubiona szamka Maryny
Składniki:
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- mleko zwykłe albo kokosowe/migdałowe jak ktoś woli
- dodatkowo: orzechy włoskie, migdały, pestki dyni i inne orzechy, nasiona, pestki według uznania
- osoby, które nie zwracają uwagę na cukier mogą dodać rodzynki, daktyle, suszoną żurawinę, suszone morele, suszone śliwki i inne bakalie według uznania
Wszystko wymieszać, zalać mlekiem i zjeść
Kilka pomysłów na proste i szybkie, niskowęglowodanowe posiłki. Są tam zawarte również posiłki z mięsem i tutaj trzeba pamiętać, że w Biblii niektóre rodzaje mięs są uznane za nieczyste i nie należy ich jeść, do tych mięs można zaliczyć m.in. popularną w polskiej kuchni wieprzowinę, dlatego najlepiej zamienić ją na kurczaka.
takiego omleta by opierdzielił:P
Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane.
Ad quas res aptissimi erimus, in iis potissimum elaborabimus
takiego omleta by opierdzielił:P
Jak tu tak będziesz te inspiracje kulinarne podglądał to może jeszcze Master Chefem zostaniesz
Tu masz łatwiejszego z patelni, ale ja bym dała mniej pomidorów żeby taki mokry nie był, a sama to sobie dodaję jeszcze do takich omletów pokrojone oliwki, usmażone wcześniej pieczarki, trochę pokrojonej papryki, w sumie dodatki według uznania, na górę tarty ser, ale to jak już jest gotowy. Wychodzi taka omleto-pizza, do tego fajny jest sos czosnkowy .
Mój dzisiejszy pomysł, obiad "na szybko"
- filet z kurczaka, pokrojony w kostkę, przyprawiony i usmażony
- kasza bulgur polana sosem słodko-kwaśnym domowej roboty
- warzywa duszone na parze (marchewka, brokuł, kalafior), polane oliwą, posypane ziołami/przyprawami
Płatki z owocami?
Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane.
Po takim toście z owocami chyba bym się zrzygał.
Nie mogłem zjeść pierogów na słodko
a co dopiero takie cuś.
Płatki z owocami?
Mogą być jakieś płatki, kasza np. jaglana, otręby, jakieś nasiona, orzechy itp., najczęściej podawane z jogurtami, mlekiem koksoowym/migdałowym, sokami/koktajlami.
To taka moda śniadaniowa teraz , nazywa się smoothie bowl.
Po takim toście z owocami chyba bym się zrzygał.
Nie mogłem zjeść pierogów na słodko
a co dopiero takie cuś.
No każdy ma jakieś swoje smaki .
Ale tak ogólnie nie przepadasz za owocami, czy tylko w takiej postaci? A jakieś naleśniki, gofry z owocami też nie?
Lubię owoce, ale nie w takim połączeniu.
Takich rzeczy jak pizza z nutelą też nie jadam, ale nutellę z chlebusiem lub bez niego lubię:P
Nie lubię nawet płatków z tymi suszonymi owocami, ale taki miks ze śmietaną mi smakuje.
a tam wyżej co to za nieczystości?
Poza tym chyba bym się też "obsrał" jakbym zjadł mleko razem z owocami?
a tam wyżej co to za nieczystości?
Nie wiem które masz na myśli
Poza tym chyba bym się też "obsrał" jakbym zjadł mleko razem z owocami?
Z takim mlekiem krowim raczej się tego nie jada, tylko z jakimiś jogurtami/kefirami, albo z mlekiem kokosowym (to taka jakby woda wyciśnięta ze zmiksowanych wiórków). Można też bez mleka, jak to jest coś gotowanego np. kasza, czy płatki owsiane.
Ty już wiesz dobrze które xd
Z jogurtem może i by weszło.
Z jakąś kaszą raczej bym nie zjadł xd
Ty już wiesz dobrze które xd
Nie wiem
Z jogurtem może i by weszło.
Z jakąś kaszą raczej bym nie zjadł xd
Jeszcze można np. z ryżem dmuchanym i innymi ziarnami/kaszami ekspandowanymi, teraz dużo tego jest w sklepach
a chcesz po uszach?:P
drugą/inną nieczystość załatwiłem... xd
w sumie została jeszcze jedna, ale padnie sama z siebie...
z truskawkami na słodko jadłem ryż i nawet mi smakowało:P
Wiesz, że do mnie trzeba mówić czasami dużymi literami, bo nie jarzę
Ryżu z truskawkami chyba jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować
No powiedzmy:P
Dawno nie jadłem ryżu z takim sosem, ale pamiętam, że było dobre.
Z takich słodkich dań to też oczywiście naleśniki lubię : z dżemem, serem..
Naleśniki z serem, z dżemem też od czasu do czasu wcinam, ale w sumie rzadko, bo jakoś tak ogólnie za słodkimi obiadami nie przepadam.
Czasami nawet zdarzy mi się zrobić takie niezdrowe z kremem czekoladowym typu nutella i z bananem , no ale od czasu do czasu można sobie pozwolić
Czasami nawet zdarzy mi się zrobić takie niezdrowe z kremem czekoladowym typu nutella i z bananem
w nutelli jest kakao,
a do tego dodajesz banana,
więc, więc jakie tam niezdrowe?xd
[ Wygenerowano w 0.052 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 1.27 MB (Maksimum: 1.61 MB) ]