Nie jesteś zalogowany na forum.
Z kim kojarzy się Wam postać Archanioł Michała? Jaką rolę odgrywa on w zamierzeniu Bożym?
To najważniejszy z aniołów o jakim wspomina Pismo, z tego co się orientuję. No i jego rola też chyba taka dość istotna.
Ostatnio edytowany przez kredek (2018-09-05 09:45:59)
Niektórym z Jezusem...
Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane.
Ad quas res aptissimi erimus, in iis potissimum elaborabimus
Tylko niektórym.
Ostatnio edytowany przez Latarnik (2018-10-01 13:36:25)
Nikczemnik napisał/a:Niektórym z Jezusem...
Tylko niektórym.
Przepraszam, biorąc pod uwagę przekład, z jakiego cytuje Robert, no to raczej w tym temacie go poprę. Czyli jest nas na tym forum przynajmniej dwóch, dopóki nie określi się Maresz.
Niektórym z Jezusem...
A Tobie?
Archanioł Michał to według wielu teologów Chrystus przed wcieleniem w Jezusa
https://www.jw.org/pl/publikacje/ksi%C4 … cha%C5%82/
a według adwentystów dnia 7?
Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane.
Nikczemnik napisał/a:Niektórym z Jezusem...
A Tobie?
Nie bardzo.
ADS też uważają że Archanioł Michał to Chrystus w ST ...
Wierzycie, że Archanioł to trzecia osoba boska? O.o
Nie! Nie ma czegoś takiego!
Też jestem takiego zdania.
Jakby to powiedział S. Michalkiewicz : "nie ma takiego zwierzęcia":D
Sam dogmat trójcy już jest "nie do ogarnięcia", a mieszając do tego archanielstwo...
Według tej interpretacji ADS ŚJ itp pod imionami Archanioła Michała czy Anioła Jahwe itp występował Chrystus w ST który teraz jest Jezusem Chrystusem a Trójca to inny temat
Ostatnio edytowany przez tom68 (2018-11-18 12:55:38)
No właśnie, że nie możesz tego oddzielić od trójcy;)
Nie bardzo idzie pogodzić tego archanielstwa z trzecią osobą boską.
Niektórzy ewangelicy wierzą podobnie, że Jezus był Aniołem Jahwe, ale nie Archaniołem Michałem.
Imię Michał po Polsku znaczy Kto jest taki jak Bóg odp tylko Syn
ps :
Wiara w Trojce w oparciu o Biblie polega na tym ze mamy
teksty ktore mozna rozumiec w duchu trynitarnym
( ale rozne teksty mozna tez wykladac w duchu antytrynitarnym ..
tak trynitarze jak antytrynitarze czesto opieraja sie tak samo na Biblii
a wiec ich debaty sa tylko dyskusjami chrzescijan o roznych pogladach ...
Ja zawsze mowie ze wierze ze Biblia uczy
o Bogu Ojcu i Synu Bozym oraz Duchu Swietym i
nie mowie ze Trojca jest albo ze jej nie ma bo dla mnie jest to bez
znaczenia ...
I dlatego np dla zwolennikow Trojcy -
Trojca to taki Tryumwirat ...
czyli jeden trzy osobowy rzad -
Boga Ojca i Syna Bozego oraz Ducha Swietego -
tak jak jeden czlowiek sklada sie...
tez wedlug Biblii
z ducha i duszy oraz ciala ....
Czlowiek obrazem Boga i Trojcy
1 Tes. 5:23
Sam Bog pokoju niech was calkowicie uswieca, aby nienaruszony duch
wasz, dusza i cialo bez zarzutu zachowaly sie na przyjscie Pana naszego
Jezusa Chrystusa.
Imię Michał po Polsku znaczy Kto jest taki jak Bóg odp tylko Syn
Nie rozśmieszaj mnie.
Imię teoforyczne nie jest żadnym dowodem.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Teoforycz … a_w_Biblii
Eliasz (Elias) – któż jest jak Jah, Bóg Jah Masz, włącz go do trójcy itd.
Wiara w Trojce w oparciu o Biblie
Bzdura.
W Biblii nic o niej nie ma.
To jest wiara w oparciu o papkę i filozofie sprzeczne z jej treścią.
Czlowiek obrazem Boga i Trojcy
Kolejna bzdurna filozofia.
nie mowie ze Trojca jest albo ze jej nie ma bo dla mnie jest to bez
Zobaczymy czy na patelni Jezusowej też tak będziesz śpiewał.
Trynitaryzm :
Masz prawo do wlasnych opinii jak kazdy z nas co nie znaczy ze to Ty masz racje
Trzeba tez pamietac ze w Judaizmie czy Islamie mamy scisly monoteizm gdzie Bog
jest tylko jeden i dlatego np w Islamie Jezus to tylko czlowiek prorok
Boga ...
Co Biblia mowi o Trojcy Swietej?
W Ksiedze Izajasza 48:16 i 61:1 przemawia odnoszacy sie do Ojca i Ducha Swietego Syn. Porownaj werset z Ksiegi Izajasza 61:1 do wersetu z Ewangelii wg sw. Lukasza 4:14-19 by zobaczyc, ze w tych wersetach przemawia Syn. Ewangelia wg sw. Mateusza 3:16-17 opisuje chrzest Jezusa. Tu wyraznie widac, jak Bog w postaci Ducha Swietego zstepuje na Boga w postaci Syna, podczas gdy Bog Ojciec wyraza swoje uznanie dla Syna. Ewangelia wg sw. Mateusza 28:19 i 2 List sw. Pawla do Koryntian 13:14 to przyklady wersetow mowiacych o roznych Osobach Trojcy.
https://www.gotquestions.org/Polski/Trojca-Swieta.html
Skup się lepiej na połączeniu trzeciej osoby boskiej z archaniołem lub samym archaniele.
O trójcy już jest wystarczająco tematów. Bóg zstępuje na Boga...
A to te popłuczyny od protestantów. Szkoda gadać.
Wasza trójca jednak jest bardziej skomplikowana.
Ja tylko informuje gdzie Cie zaprowadzi ta opinia.
Ja zawsze mowie ze wierze ze Biblia uczy o Bogu Ojcu i Synu Bozym oraz Duchu Swietym i nie mowie ze Trojca jest albo ze jej nie ma bo dla mnie jest to bez znaczenia
Wklejasz też treści protrynitarne, a tym samym sobie szkodzisz.
Zresztą ja tutaj o co innego pytałem.
Pewnie adwentyści kiedyś wierzyli w archanielstwo, ale odrzucali trójce
a potem przyjęliście dogmat trójcy, ale archanioł został i tak macie do dziś... którego sami nie ogarniacie. Wielka tajemnica:D
Skoro wielu chrześcijan wierzy w oparciu o biblie że Mesjasz istniał przed swoim narodzeniem jako Jezus to musi Go widzi np Archaniele Michale czy Aniole Jahwe ... A jeśli chodzi o Trójce to skoro według wielu w biblii jest jeden Bóg a mamy też Boga Ojca i Syna Bożego oraz Ducha Św to mamy i Trójce oto cała filozofia
Nie rozśmieszaj mnie.
Nie musi. Większość trynitarzy tak nie wierzy.
Nawet "Twoja" filozofia wymienia tylko jednego Boga Ojca. Chyba całkiem już się pogubiłeś.
BÓSTWO (TRÓJCA)
Bóg jest jeden: Ojciec, Syn i Duch Święty, jedność trzech wiekuiście współistniejących osób. Bóg jest nieśmiertelny, wszechmogący, wszechwiedzący, przewyższający wszystko i zawsze istniejący. Jest On nieskończony i niepojęty przez ludzkie zrozumienie, a jednak znany dzięki objawieniu samego siebie. Godzien jest wiecznej czci, uwielbienia i służby całego stworzenia.
5 Mojż. 6,4; Mat. 28,19; 2 Kor. 13,13; Efez. 4,4-6; 1 Piotra 1,2; 1 Tym. 1,17; Obj. 14,7.
BÓG OJCIEC
Bóg wieczny, Ojciec, jest Stworzycielem, Źródłem, Wspomożycielem i Władcą całego stworzenia. Jest On sprawiedliwy i święty, miłosierny i dobrotliwy, nieskory do gniewu i obfitujący w niezachwianą miłość i wierność. Przymioty i przejawy mocy ukazane w Synu i Duchu Świętym są także objawieniami Ojca.
1 Mojż. 1,1; Obj. 4,11; 1 Kor. 15,28; Jan 3,16; 1 Jana 4,8; 1 Tym. 1,17; 2 Mojż. 34,6.7; Jan 14,9.
BÓG SYN
Bóg wieczny, Syn, ucieleśnił się w postaci Jezusa Chrystusa. Przez Niego zostały stworzone wszystkie rzeczy, objawiony został charakter Boży, dokonane zostało zbawienie ludzkości i osądzony został świat. Na wieki prawdziwy Bóg stał się także prawdziwym człowiekiem, Jezusem Chrystusem. Poczęty z Ducha Świętego, zrodzony został przez dziewicę Marie. Żył i doświadczał wszelkich pokus jako istota ludzka, dał jednak przykład doskonałej sprawiedliwości i miłości Boga. Przez cuda ukazał moc Bożą i zaświadczył, że jest obiecanym przez Boga Mesjaszem. Cierpiał i dobrowolnie zmarł na krzyżu za nasze grzechy i w naszym zastępstwie; powstał z martwych i wstąpił do nieba, aby podjąć służbę w świątyni niebiańskiej w naszej intencji. Powróci znowu w chwale, aby dokonać ostatecznego wybawienia swego ludu i wszystko odnowić.
Jan 1,1-3.14; Kol. 1,15-19; Jan 10,30; 14,9; Rzym. 6,23; 2 Kor. 5,17-19; Jan 5:22; Łuk. 1,35; Filip. 2,5-11; 1 Kor. 15,3.4; Hebr. 8,1.2; Jan 14,1-3.
BÓG DUCH ŚWIĘTY
Bóg wieczny, Duch, współdziałał z Ojcem i Synem w dziele stworzenia, ucieleśnienia i odkupienia. To On inspirował pisarzy Pisma Świętego. On napełnił życie Chrystusa mocą. Działa na człowieka i przekonuje go, a tych, którzy odpowiadają na Jego działanie, odnawia i przemienia na podobieństwo Boga. Posłany przez Ojca i Syna, aby zawsze pozostać z Jego dziećmi, przekazuje Kościołowi dary duchowe, obdarzając go mocą świadczenia o Chrystusie, i w zgodności z Pismem Świętym prowadzi do całkowitej prawdy.
1 Mojż. 1,1.2; Łuk. 1,35; 4,18; 2 Piotra 1,21; Dz. Ap. 10,38; 2 Kor. 3,18; Efez. 4,11.12; Dz. Ap. 1,8;
Jan 14,16-18.26; 15,26.27; 16,7-13.
Bzdury straszne.
Biblia nie naucza o Bogu Synu.
Biblia nie naucza o Bogu Duchu św itd.
Trynitaryzm adwentystyczny jest na strasznie żenującym niskim poziome.
W ogóle tam jest tyle idiotycznych herezji, że po prostu szkoda gadać. Każdy myślący i tak widzi, wie.
Proponuje trzymać się tematu: Archanioł Michał
Tomasz, możesz podać coś więcej na ten temat.
To co dałeś na poprzednich stronach już prysło:P
Maresz napisał/a:Nikczemnik napisał/a:Maresz napisał/a:Z kim kojarzy się Wam postać Archanioł Michała? Jaką rolę odgrywa on w zamierzeniu Bożym?
Niektórym z Jezusem...
A Tobie?
Nie bardzo.
Takie tam copy-paste, ale wydaje się niezłe.
Pytanie pierwsze:
(Biblia Warszawska, Dn 12:1, 2)
1. W owym czasie powstanie Michał, wielki książę, który jest orędownikiem synów twojego ludu, a nastanie czas takiego ucisku, jakiego nigdy nie było, odkąd istnieją narody, aż do owego czasu. W owym to czasie wybawiony będzie twój lud, każdy, kto jest wpisany do księgi żywota.
2. A wielu z tych, którzy śpią w prochu ziemi, obudzą się, jedni do żywota wiecznego, a drudzy na hańbę i wieczne potępienie.
[Biblia Warszawska, Mt 24:3; 21]
3. A gdy siedział na Górze Oliwnej, przystąpili do niego uczniowie na osobności, mówiąc: Powiedz nam, kiedy się to stanie i jaki będzie znak twego przyjścia i końca świata?
21. Wtedy bowiem nastanie wielki ucisk, jakiego nie było od początku świata aż dotąd, i nie będzie.
Powstaniu Michała będzie towarzyszyć "czas ucisku, jakiego nigdy nie było". Przyjściu Jezusa ma również towarzyszyć "ucisk jakiego nie było". Czy w obu tekstach chodzi o ten sam "ucisk jakiego jeszcze nie było"? Jeśli tak, to czy Michał z Daniela to Syn Człowieczy/Jezus z Mateusza?
Pytanie drugie:
(Biblia Warszawska, Dn 12:1, 2)
1. W owym czasie powstanie Michał, wielki książę, który jest orędownikiem synów twojego ludu, a nastanie czas takiego ucisku, jakiego nigdy nie było, odkąd istnieją narody, aż do owego czasu. W owym to czasie wybawiony będzie twój lud, każdy, kto jest wpisany do księgi żywota.
2. A wielu z tych, którzy śpią w prochu ziemi, obudzą się, jedni do żywota wiecznego, a drudzy na hańbę i wieczne potępienie.
(Biblia Warszawska, J 5:27-29)
27. I dał mu władzę sądzenia, bo jest Synem Człowieczym.
28. Nie dziwcie się temu, gdyż nadchodzi godzina, kiedy wszyscy w grobach usłyszą głos jego;
29. i wyjdą ci, co dobrze czynili, by powstać do życia; a inni, którzy źle czynili, by powstać na sąd.
Powstaniu Michała będzie towarzyszyć "obudzenie się tych co śpią w proch ziemi - jedni do żywota, drudzy na hańbę i potępienie". Przyjściu Jezusa ma również towarzyszyć zmartwychwstanie. Jedni mają powstać "do życia, inni na sąd". Czy w obu tekstach chodzi o to samo zmartwychwstanie? Jeśli tak, to czy Michał z Daniela to Jezus z Jana?
[ Wygenerowano w 0.035 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.23 MB (Maksimum: 1.57 MB) ]